55 m2 Skärgårdskryssare Rio

Från inspelningen av Rosa the movie Från inspelningen av Rosa the movie
Rio under segel Rio under segel
Konstruktör:  August Plym
Byggd år:  1914
Varv:  Stockholms Båtbyggeriaktiebolag
Längd:  12.10 m
Bredd:  2.35 m
Djupgående:  1.80 m
Deplacement:  3.8 ton
Segelyta:  55 m2
Konstruktion:  Bordläggning i mahogny på trä och stålspant. Däck i teak.

Rio tillhör den första generationen skärgårdskryssare och är därför relativt kort och knubbig. SK 55 var en aktiv kappseglingsklass mellan 1909 och 1922. De tidiga båtarna var ca 10,5 x 2,5 m medan de som byggdes i början av 1920-talet var ca 16 x 2,20 m. Den snabba båtutvecklingen och sämre tider efter första världskriget gjorde att kappsegling i alla klasser av större skärgårdskryssare försvann i början av 1920-talet. Totalt byggdes det ungefär sextio SK 55:or.

Rio byggdes som utställningsbåt till Baltiska utställningen 1914, där hon stod på avdelningen för "Sport och fritid". Båten ritades för att bli en idealbåt och är därför inte extrem åt något håll utan har snarare ett klassiskt än ett tidstypiskt utseende. Det första året ägdes båten av familjen Plym och kappseglades med bland annat O. Dahlström vid rodret och vann ett par seglingar. Hon såldes under sommaren 1915 till Axel Åberg som blev konstant sist. Åren 1922 och 1923 gick hon fort igen, troligen på grund av riggbyte från Gunter till Marconi, och blev bästa veteran-55:a vid KSSS seglingar.

Rio har bytt ägare och namn ett tiotal gånger och är renoverad i omgångar. I dag är hon i gott originalskick efter en omfattande renovering som bland annat innebar byte av en tredjedel av friborden, alla metallspant från förlucka till akterlucka, omnitning, byte av stora delar av botten, mastfot, akterstäv, kölplanka, knä, roderstäv, roder, akterspegel och sittbrunn. Det som inte är bytt är renoverat. Rio är helt komplett med hela originalinredningen, plyschdynor, orientalisk matta, bibliotek och vevgrammofon.

För att vara en så gammal dam så seglar hon mycket bra. Båten är fortfarande riggad som SK55:a och är därför lite vek. Det är dags att plana ut seglen ordentligt vid vindstyrkor över 4 m/s, annars har man vatten långt upp på däck.

Rio fick GYS veteranbåtsstipendium 2000 och SSKF’s utmärkelse för förtjänstfullt bevarande 2005. Båten var 2007 med i filmen "Rosa the movie" där hon spelade Rosas pojkväns pappas båt.

Båten ägs av Jan Pettersson och har renoverats och seglats de sista 20 åren av Jan och Allan Pettersson.